Fotohoek
Naast de vliegtuigen die de luchthaven bezochten, maken we ook ruimte voor wat oudere opnamen van het vliegveld.
Platformplaatje uit 19 september 1967.Net aangekomen is de F-BNFD L-200D Morava, daarachter de Piper P-27 Aztec OY-AOS. Op de achtergrond de LN-KLT CV-240 vaan Polaris welke op dat moment nog in de kleuren van de vorige eigenaar vliegt, deze Convair was de dag daarvoor geland vanuit Pisa en vertrok die dag naar Oslo. De DC-6 PH-TRB van Transavia Holland werd dat jaar ingezet op het vakantieprogramma. Om 22.00 uur de avond daarvor was het toestel binnengekomen vanuit Reus en zou om 11.00 uur vertrekken naar Verona.
Na Channel Airways en Invicta was Braathens SAFE in 1967 en 1968 de maatschappij welk Rotterdam het meest aandeed. In 1967 werd 201 maal en in 1968 191 maal een bezoek aan de luchthaven gebracht. In beide jaren met de DC-6B en Fokker Friendship. (archief Frank de Koster)
Platform achter de hangaars in 1957, onderhoud aan Vickers Viking met een tweede Viking op het platform.
De brandweeruitrusting op Zestienhoven in het begin van de jaren zestig.
Overzichtsfoto van het platform op 22 april 1967 (zie
bollenvluchten 1967
) met niet minder dan zes As-57 Ambassadors op het platform met daarnaast de Britannia Airways B-175 G-ANBA,Transglobe B-175 G-ANCC, een Air Ferry DC-4 en een British Midland Argonaut.
Een plaatje van het platform achter de hangaars begin jaren zestig. Naast de Schreiner Harvard PH-NIE zien we de Nord 1002 F-BERF van H.J.van Overvest en daarachter een Piper Cub. Rechts voor de NLS hangaar de Saab Safir PH-UEG met daarvoor de Mooney 20A PH-HRF.
Fokker F-27 Friendship tijd in de zomer van 1967. De D-BAKI van LTU op de lijndienst naar Dusseldorf en een Schreiner F-27 Friendship gereed voor een vakantievlucht. De landing kisten op de voorgrond staat gereed voor de aankomende BUA Carvair lijndienst.
Opslag van het afhandelingsmaterieel achter de loods van Servisair in 1998. Voor het bereiken van de hangaars van de Vliegclub Rotterdam werd een aparte verbindingsbaan, links van het scherm, aangelegd. (foto David Booster)
Het gebouw van Datema stond in de jaren zeventig op de hoek van de grote hangaar kantoor. De parkeerplaats was altijd druk bezet. Hier een foto uit 1976 nadat ook Business Air Services zijn intrek nam in het pand.
Car-via-Air kan niet beter worden uitgebeeld dan deze opname uit 1964. Rotterdam Air Despatch handelt de BUA ATL-98 Carvair G-ASKG af. Naar het juiste type en bouwjaar van de auto wordt nog gezocht. (archief Frank de Koster)
Luchtopname van Rotterdam uit begin jaren negentig. De grasbaan (rechts op de foto) is niet meer in gebruik. De nieuwe hangaars rechts van het platform zijn net gebouwd en de grote hangaar wordt vanuit de voorkant nog gebruikt. De oude hangaars bij de baan hebben een nieuwe bestemming (vrachtafhandeling) waardoor voor de Vliegclub Rotterdam een aparte baan is aangelegd. (foto archief Frank de Koster)
Een kleurenplaat uit de zomer van 1966. We zien een Braathens SAFE DC-6B welke langs komt om te tanken met een tweede Braathens DC-6B rechts op de foto, achter de Channel Airways Dakota. Sabena mag met zijn S-58 niet meer landen in het centrum van Rotterdam en verplaatst zijn lijndienst naar Zestienhoven. Op de achtergrond een Invicta DC-4. (archief Frank de Koster)
Met de zoom lens een overzicht plaatje van de bollencharters in mei 1964, we zien een Derby Airways C-4 Argonaut, L-749 Skyways of London, DC-4 Air Ferry en een AS-57 Ambassador van Autaur.
De eerste verkeerstoren heeft vanaf 1956, tot het in dienst nemen van de nieuwe toren in 1969, dienst gedaaan. (archief Frank de Koster)
De ingang van, zoals het bord aangeeft, de Luchthaven Rotterdam Airport. Direct links na het hek de loods van de Nederlandse Helikopter Indusrtie. Deze foto moet dan ook in 1959 gemaakt zijn. (archief Dirk van Noort)
Een artikel uit "De Spiegel" uit september 1958 met het aankomst bord van 12 juni van dat jaar, met dank aan Jacob Terlouw
Een plaatje van het luchthavengebouw in 1967, nu van de platformzijde. (archief Frank de Koster)
De grote hangaar, al die tijd een begrip op Rotterdam-Zestienhoven. Een plaatje uit 1977 met voor de hangaar geparkeerd de PH-UEG Saab S-91A Safir, PH-BUS Pa-24-250 en twee Navajo's van BAS (Business Air Services) met als voorste de Pa-31P-425 Pressurized Navajo PH-NAS.
De luchthaven Rotterdam in 1978. De nieuwe stationshal is al weer een paar jaar in gebruik, de oude gebouwen zijn verdwenen. Een nieuw (spottersvriendelijk) hek is geplaats. Overgebleven is het hokje waar de rondvluchten geboekt konden worden. Dit hokje werd in de zestiger jaren neergezet door Flasband Flight, in 1978 werden de rondvluchten uitgevoerd door Seaport Aviation. De opname werd na de zomer gemaakt en geeft een beeld van het gemiddelde aantal spotters en bezoekers bij het hek.
De Nationale Luchtvaart School was de eerste vliegschool op Zestienhoven. In 1961 was er een feestje waarbij de DH-82A Tiger Moth vloot op rij werd gezet. Bezoeker die dag een jonge Martin Schr ö der (links naast de vleugelstijl) die voor deze gelegenheid met de C-172A PH-MAF langs kwam
Nico Terlouw maakte de volgende foto´s
Twaalf DH-82 Tiger Moths van de NLS op rij met daarachter nog een viertal andere kisten.
PH-UAO, PH-UDC, PH-UAC, PH-UAG en PH-UAN zijn de eerste leesbare Tiger Moth´s. Links op de foto is nog een stukje vleugel te zien van de DHC-1 Chipmunk OO-PHS
.
KLM huurde van maart tot augustus 1968 de BAC1-11 G-ATPJ welke werd ingezet op de lijndienst naar London. Op de achtergrond de oude verkeerstoren en de bouwput voor het huidige stationsgebouw.
(foto Nico Terlouw)
Luchtopnamen van de begintijd van de luchthaven zijn schaars. Van Jaap Terlouw ontvingen wij onderstaande ansichtkaart van de Luchthaven Rotterdam welke hij aantrof in het museum van Deelen.
Het platform is nog de situatie zoals het in 1956 werd aangelegd, er zijn slechts enkele gebouwen bij geplaatst. Op het platform een DH-104 Dove, een DH-114 Heron, een Vickers Viking, een Fokker F-27 Friendship en een hele rij sportvliegtuigen.
De KLM Viscount, die een groot deel van de dag in begin jaren zestig op het platform stond, staat nog niet op de foto. De lijndienst naar London werd in november 1959 gestart. De Fokker F-27 Friendship lijkt daarbij het prototype PH-NVF te zijn.
Ingeschat wordt dat deze opname in 1959 gemaakt werd.
Daarnaast een tweetal luchtfoto's uit de collectie van Nico Terlouw, dit zijn postkaarten zoals jij deze destijds op de luchthaven kocht. .
Allereerst een luchtopname van Aero Camera NV uit 1960
Het platform werd in 1960 uitgebreid. De opname is genomen in de bollentijd van 1960 met een vol platform. We zien boven, op de uitbreiding van het platform, van links naar rechts een Continental DC-4 G-APID met daarnaast een Continental Viking, een Viking, Dakota en Viking en met op het eind twee Viking waarvan een van Overseas/MAC (G-AIVK). Vooraan staat een Viking van Continental maar daarachter een Viking van Maitland Drewery. En in het midden twee Dakota´s waarvan de tweede in Starways kleuren en de KLM Viscount op zijn vaste plek.
Een tweede opname stamt eveneens uit 1960 en werd gemaakt door Mastboom Vliegbedrijf NV
Een uitzicht vanaf de andere kant met links de grote hangaar en rechts de kop van de baan.
Het stationsgebouw van de luchthaven Zestienhoven in 1965 (foto Nico Terlouw)
Opname door de open deuren van de grote hangaar, gemaakt in het begin van de jaren zeventig. Op de voorgrond de drie Fournier RF-4D (PH-JFE, PH-DYL en PH-DYK) welke toen op Rotterdam gestationeerd waren, op de achtergrond, bij de andere buitendeur, de KLM Aerocarto vloot. (Wim Zwakhals)