Bollenvluchten 1967

Eind jaren zestig waren de hoogtijdagen voor de bollenvluchten. Het bollenseizoen 1967 was het laatste jaar dat de Vickers Viking werd ingezet, de Douglas DC-3 Dakota bleef nog wel een regelmatige bezoeker. De Vickers Viscounts werden steeds talrijker en nieuw was de inzet van de Bristol B-175 Britannia. Samen met de DC-4'en, DC-6'en, C-4 Argounauten, Airspeed Ambassadors en HS-748'en weer het aanschouwen waard.


Het jaar 1967 was het laatste jaar dat de Vickers Viking bij het vervoer werd in gezet. Autair was de laatste gebruiker met oa. de V.489 Viking 1A G-AHOW.                                                                                                                             (Nico Terlouw, Zestienhoven, 1967)

Invicta Airway s vloog dat jaar het grootste bollenprogramma, gevlogen werd in opdracht van Friendship Tours waarbij de vooral de DC-4 Skymaster werd ingezet, voorzien van 84 stoelen. Ingezet werden daarbij de G-ASPM, G-ASPN, G-ASEN en G-ASZT, daarnaast was Invicta de laatste gebruiker van de Vickers Viking met de vloot bestaande uit de Viking's G-AHOW, G-AHOY, G-AHPL, G-AIVF en G-AOCH. Het was het laatste jaar dat de Vickers Viking zou worden ingezet bij de bollenvluchten. Invicta zorgde voor de aftrap van het bollenseizoen op 23 maart met de Viking G-AHOY en vloog door tot zondag 22 mei. Naast dagvluchten was er ook de mogelijkheid tot het boeken van 3 of 4 daagse trips. Bij de dagtrips werd altijd gestreefd om ongeveer acht uur in Nederland te verblijven (bezoek aan de bollenvelden en rondvaart door de grachten van Amsterdam) met een aankomst tussen 10 en 11.30 uur en een vertrek tussen 18.00 en 19.30 uur 's avonds. Invicta vloog naast vanaf Manston eveneens vluchten vanuit Manchester, Glosgow, Cardiff, Coventry en Leeds. Met deze vluchten werd gestart vanaf 7 april waarbij de toestellen (de DC-4's) niet meer de gehele dag op het platform geparkeerd stonden maar meerdere vluchten per dag werden uitgevoerd en vlogen volgens het schema Manston - Rotterdam - Manchester - Rotterdam - Manston of Manston - Rotterdam - Coventry - Rotterdam -Manston en zelfs Manston -Rotterdam - Leeds - Glasgow - Rotterdam - Manston.
Clarkson Holidays maakte weer gebruik van Channel Airways . Met Invicta Airways voerde Channel Airways de helft van alle bollenvluchten uit. Dit jaar was de nieuwe Vickers V.812 Viscount vloot welke volop werd ingezet op het programma, gevlogen werd met de G-APPC, G-APPU, G-APZC, G-ATUE, G-AVHK, G-AVIW, G-AVJL en G-AVNJ. Ook de DC-4 G-ARYY was weer van de partij, echter meer bescheiden dan andere jaren want het toestel werd maar zeven keer ingezet voor een retourtje Southend. Daarnaast werden de HS-748's G-ATEI, G-ATEJ en G-ATEK op bescheiden schaal ingezet, allen met dagcharters vanaf Southend. Het Channel programma startte op 23 maart met de HS-748 G-ATEK en Viscount G-AVHK, beiden uit Southend, en liep door tot vrijdag 19 mei. Gestart werd vanaf Southend waarbij de Viscounts het traject vlogen Southend - Rotterdam - Cardiff - Rotterdam - Southend. In plaats van Cardiff werd zo ook gevlogen op Leeds, Manchester, Birmingham en Edinburgh.

G-ANBA Bristol B-175 Britannia 102 Britannia Airways                                                                        (David Booster, Rotterdam, april 1967)
Nieuwkomer bij de bollenvluchten was Britannia Airways . Als onderdeel van de Thomson Industrial Holding werden sinds 1965 met een vloot van BOAC afkomstige Bristol B-175 Britannia's vooral vakantie vluchten naar het zuiden van Europa en Canarisch Eilanden gevlogen. Nu werd de Britannia, uitgerust met 112 zitplaatsen, eveneens ingezet bij de bollenvluchten. Het was de B-175 Britannia G-ANBA welke op zondag 16 april als eerste vanuit Manchester op Rotterdam aankwam. Britannia Airways voerde in totaal 26 vluchten uit. Naast Manchester werd eveneens gevlogen vanaf Newcastle.
Een tweede Britannia gebruiker was Laker Airways . Laker kwam dat jaar slechts eenmaal langs en werd ingeschakeld op 7 mei 1967 met de B-175 Britannia G-ANBN voor een retour London-Gatwick. Freddy Laker was een jaar eerder, in juli 1966, gestart met zijn eigen maatschappij met twee ex BOAC Britannia's en dit bezoek was de eerste komst van Laker op Rotterdam.
British Midland startte op zaterdag 8 april met de C-4 Argonaut G-ALHY welke even elf uur vanuit East Midlands aankwam. De Argonauten die dat jaar werden ingezet waren de G-ALHG, G-ALHS en G-ALHY. Naast East Midlands werd met de C-4 Argonauten ook gevlogen vanaf Birmingham en Coventry. Daarnaast zette British Midland eveneens de DC-3 Dakota in met de G-AGJV, G-ANTD en G-APBC met dagvluchten vanuit Coventry en Birmingham. Het programma van British Midland zou tot 15 mei dat jaar doorlopen .


G-APBC DC-3 in het nieuwe kleurenschema van British Midland.                                                        (David Booster, Rotterdam, april 1967)

Skyways Coach Air vloog zijn bollenprogramma vanuit Lymphe airport. In 1966 werd op dit veld de grasbaan verder verhard waardoor het nu ook mogelijk was om ten alle tijden met de HS-748 vluchten vanaf dit veld uit te voeren. Naast Lymphe werden ook enkele vluchten uitgevoerd vanuit Lydd. Gevlogen werd met een combinatie van de HS-748 met 48 zitplaatsen en de DC-3 Dakota met 36 zitplaatsen. De HS-748' en welke daarbij werden ingezet waren de G-ARMW, G-ARMX, G-ARRW en G-ASPL (totaal 39 vluchten), waarvan de G-ASPL nog voorzien was van de kleuren van zijn vorige gebuiker BKS en verder vier vluchten met de DC-3 Dakota's G-AMSM en G-AMWW.
British United voerde met zijn Dakota vloot nog enkele bezoeken uit. DC-3 Dakota G-AKNB werd tweemaal ingezet met een vlucht vanuit Liverpool op 12 april en 10 mei, de DC-3 G-ALPN op een enkele vlucht vanuit Manchester en Liverpool en de BUA Dakota G-AOBN met de Calibration Unit opschriften op een enkele vlucht op 9 mei van en naar London-Gatwick.
Air Ferry vloog, als volledige dochter van British United Airways, een bescheiden programma met de DC-4 Skymasters G-APYK en G-ASFY (samen 15 vluchten), in de weekends ondersteund met de DC-6B's G-APNO en G-APNP (samen 9 vluchten). Gevlogen werd in de periode 23 maart t/m zondag 14 mei vanaf Manston en Cardiff.
Vanuit London-Gatwick werd Morton Air Services ingeschakeld. In de weekends werden dagvluchten gemaakt veelal uitgevoerd door de DC-3 Dakota G-AOUD. Van 10 t/m 12 mei werd de DC-3 Dakota G-AMHJ voor een serie dagvluchten ingezet.
Autair was de vliegende tak van Clarkson Holidays. In 1967 nam Autair Luton als thuisbasis en het bollenprogramma, gevlogen met de AS-57 Ambassadors G-ALZS, G-ALZV en G-ALZZ werd dan ook met dagvluchten van 4 april t/m 14 mei, uitgevoerd vanaf dit veld. Daarnaast werd de HS-748 (G-ATMI en G-ATMJ) ingezet op vluchten vanaf Birmingham.
Dan-Air London vloog een uitgebreid programma met zijn vloot van AS-57 Ambassadors (G-ALZN, G-ALZO, G-ALZY, G-AMAE en G-AMAH). Gevlogen werd van maandag 14 april t/m zondag 14 mei. Veelal dagcharters van en naar London-Gatwick, East Midlands, Manchester, Bristol, Exeter, Newcastle en Leeds. Eenmaal werd de DC-3 Dakota G-AMPP ingezet en wel op 16 april met een dagretour Bristol.
Cambrian kwam eenmalig langs op zondag 23 april met een dagcharter uit Bristol. Ingezet werd de V.701 Viscount G-AMOO in het attractieve rood/witte kleurenschema van Cambrian. Het laatste jaar met volledige Cambrian opschriften, want eind van het jaar zou Cambrian deel gaan uitmaken van de BAS (British Air Services) groep.


G-AMOO Vickers V.701 Viscount in de nieuwe Cambrian kleuren                                                      (Nico Terlouw, Rotterdam, 24 april 1967)

Gekozen wordt voor de weergave van de bollen 1967 voor het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 april 1967. De gegevens komen weer uit het spottersboek van David Booster. Om een indruk te geven wat er zo al tussen 09.00 uur en 11.00 uur binnen kwam , hierbij de ochtend van zaterdag 22 april 1967.

Binnenkomst van de G-ARMW HS-748 Skyways Coach Air met op de achtergrond een Viking en DC-4 van Invicta (Nico Terlouw, Rotterdam, april 1967)
Dan hier de movements van het weekend.
Zaterdag 22 april 1967


Dan- Air London was een trouwe bezoeker tijdens de bollenvluchten met zijn vloot van Airspeed AS-57 Ambassadors. Hier afgebeeld de G-ALZO tijdens een van zijn bezoeken.                                                                                               (Nico Terlouw, Zestienhoven, mei 19 67)
Zondag 23 april 1967
Een nieuw gezicht op Rotterdam tijdens de bollen was Laker Airways, welk met de Bristol B-175 Britannia G-ANBN een bezoek aan Rotterdam bracht.                                                                                                                     (Nico Terlouw, Zestienhoven, 7 mei 1967)

Wim Zwakhals, maart 2015

bron: Archieven Airnieuws