Herald prototype G-AODF

De zesde Internationale Luchtvaartshow Ypenburg (ILSY 1957) zorgde voor een paar interessante bezoekers op de toen nog jonge luchthaven Zestienhoven. Een van deze toestellen welke op de ILSY een demonstratie gaf was het Handley Page HPR-3 prototype G-AODF.

Handley Page HPR-3 prototype G-AODF op Zestienhoven.                                                                        (Zestienhoven, 10 juni 1957)) .

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd door veel vliegtuigbouwers gewerkt aan de opvolger van de DC-3 Dakota. Handley Page (Reading) toonde daarbij in 1953 het ontwerp van een vergrote versie van de HPR.1 Marathon, voorzien van drie staartvinnen en voortgestuwd door vier Alvis Leonides zuiger motoren. De keus voor de zuigermotoren kwam daarbij voort uit een marktonderzoek van de fabrikant waarbij de mogelijke nieuwe gebruikers aangaven meer vertrouwen te hebben in de zuigermotoren dan de nieuwe turbine motoren, uit oogpunt van de moeilijkheid in onderhoud en vervanging van deze nieuwe motoren.
Nog op de tekentafel werd de staart veranderd in een enkel vlak en zo werd deze nieuwe versie in 1954 getoond als de HPR-3 Herald. Twee prototypes (G-AODE c/n 147 en G-AODF c/n 148) werden gebouwd welke voorzien werden van de vier 870 pk sterke Alvis Leonides 14 cilinder Major motoren, waarbij de G-AODE op 25 augustus 1955 zijn eerste vlucht maakte. De HPR-3 Herald kon 44 passagiers vervoeren en was voorzien van een drukcabine.
Handley Page's marktonderzoek, waarbij uitgegaan werd dat de gebruikers van de met zuigermotoren uitgeruste DC-3 Dakota zouden overstappen op een groter met zuigermotoren voorziend vliegtuig, bleek niet te kloppen en met de komst van de met Dart motoren uitgeruste Vickers Viscount en Fokker Friendship werden 29 bestellingen voor de HPR-3 uit Australie en Colombia afgezegd. Het werd daarbij snel duidelijk dat daarbij de Fokker Friendship de sterkste concurrent van de nieuwe Herald zou worden en zo werd in juni 1957 besloten de nieuwe Handley Page Herald eveneens van Dart motoren te voorzien. Daarnaast werd de romp 51 cm verlengd en werd de brandstof capaciteit verhoogd. Binnen een jaar, op 11 maart 1958, maakte het eerste prototype (de G-AODE), zijn eerste vlucht nu voorzien van twee Rolls Royce Dart 527 turboprops. Erg gelukkig was dit prototype niet. Op weg naar de Farnboroughshow enkele maanden later, op 30 augustus 1958, vatte een van de motoren vlam. Het toestel maakte een geslaagde noodlanding nabij Milford waarbij het toestel werd afgeschreven. Het tweede prototype, G-AODF, werd eveneens verbouwd tot HPR-7 Herald en werd ingezet als demonstratie toestel. Het toestel maakte daarbij demonstratie vluchten naar Zuid-Amerika, Verre-Oosten en Australie. In 1959 werd het toestel voorzien van de toen nieuwe BEA kleuren en werd daarbij ingezet op vluchten vanuit Scotland naar de noordelijke eilanden. Inmiddels was de productielijn opgestart en het eerste productie toestel, de G-APWA, maakte op 30 oktober 1959 zijn eerste vlucht.
Het tweede prototype, de G-AODF, werd begin 1961 verbouwd tot HPR-7 Herald series 200. Hierbij werd de romp verlengd waarbij het aantal zitplaatsen van 47 naar 56 werd gebracht. Op 8 april 1961 maakte het toestel daarbij zijn eerste vlucht. Op 22 augustus 1961 werd het toestel hergeregistreerd als G-ARTC en voorzien van de kleuren van Maritime Central Airways was het toestel te zien op de Farnborough show dat jaar. Het toestel heeft daarna nog enkele demovluchten gemaakt. In mei 1962 werd het toestel op Radlett buiten gebruik gesteld.


G-AODF nu aangepast als HPR-7 Herald met twee Dart motoren. Het toestel is nog voorzien van de BEA kleuren.              (archief NicoTerlouw, 1960)

Herald prototype G-AODF op Rotterdam

De 6e ILSY werd gehouden van 7 t/m 10 juni 1957. Vele toestellen stonden daarbij tentoongesteld op Ypenburg. De toestellen welke meededen aan de vliegshow op 10 juni 1957 werden daarbij tijdelijk ondergebracht op Zestienhoven (civiel) of Soesterberg (militair). De viermotorige HPR-3 Herald G-AODF was een van deze toestellen en werd die dag vanuit Engeland naar Zestienhoven overgevlogen. Vanaf Zestienhoven werd een demonstratie op de ILSY gevlogen waarna het toestel diezelfde dag weer naar Engeland vertrok.

bronnen: archieven Airnieuws,
Wim Zwakhals: november 2020