Nederlandse Rondvlucht 1967

De Nederlandse Rondvlucht van 1967 begon en eindigde dat jaar op Rotterdam. De rondvlucht startte op 15 juni met een aankomstwedstrijd op Rotterdam.
De opdracht daarbij was om op een tevoren opgegeven tijdstip een punt in de nabijheid van Rotterdam aan te vliegen en vervolgens een doellanding te maken op de grasstrip. Deze wedstrijd, die overigens voor het totale klassement niet meetelde, werd gewonnen door de Engelsman Sanders die met de Cessna C-182 Skylane G-ASHO vloog.


G-AKUW Chrislea CH.43 Super Ace . de oudste bezoeker van de Nederlandse Rondvlucht in 1967 op Rotterdam

Na een welkomstdiner en een overnachting in het Rijnhotel startte de deelnemers op vrijdag 16 juni 's morgens voor hun eerste wedstrijdvlucht, die voerde naar het toen nieuw aangelegde vliegveld in de Noordoostpolder (EHNP), een grasbaan van 850 meter (baan 09-27), nabij Emmeloord. De opdracht bestond hoofdzakelijk uit het herkennen van fotografische en topografische afbeeldingen langs de route die tevoren waren bekend gemaakt en liep langs de kust tussen Noordwijk en Schoorl. De aankomst in de Noordoostpolder vormde een onderdeel van de openingsplechtigheid. Het tweede deel van de rondvlucht voerde die dag naar het vliegveld Twente. De Koninklijke Luchtmacht had toestemming gegeven voor de komst van de rondvlucht waarbij de vliegclub Twente als gastheer optrad. Het laatste deel van de rondvlucht werd op zaterdagmorgen gevlogen en zag er minder moeilijk uit dan in werkelijkheid het geval was. De deelnemers kregen de te vliegen koersen van keerpunt tot keerpunt opgegeven, alsmede afbeeldingen van die keerpunten. De opdracht was dat men de keerpunten moest trachten te vinden en dan de juiste afstanden tussen deze keerpunten opgeven. Sommige punten waren hierbij zo gekozen dat verwarring kon ontstaan, bijvoorbeeld tussen de zwaaikommen in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Wijk bij Duurstede en bij Tiel. Na aankomst op Rotterdam werden de deelnemers naar Scheveningen gebracht. Na een vrije middag werd de rondvlucht afgesloten met een diner in het Kurhaus waarbij de meeste deelnemers op zondag weer naar huis terug keerden.


D-ELYR Jodel D.11                                                                                                               (Rotterdam, 15 juni 1967)

De Nederlandse Rondvlucht in 1967 kende 31 deelnemers, waaronder 14 uit het buitenland. Oudste deelnemer was de G-AKUW een Chrislea CH.43 Super Ace uit 1937 en net zo bijzonder de G-AFVR een General Aircraft GAL.42 Cygnet ll uit 1939. Dit toestel werd twee jaar later, op 26 augustus 1969, afgeschreven bij een ongeval. Daarnaast een bescheiden deelname uit West-Duitsland met vier toestellen waaronder een Jodel D.11. Naast een Belgische bijdrage in de vorm van Siai 205 OO-JDB een viertal deelnemers uit Denemarken, waaronder een Druine D.31 Turbulent OY-AMR.


PH-MEV Tipsy T.66 Nipper                                                                                                    (Rotterdam, 15 juni 1967)

Leukste deelnemer uit Nederland was de Tipsy Nipper PH-MEV. Bij de Nederlandse deelnemers waren de toestellen gebaseerd op Rotterdam goed vertegenwoordigd met de Pa-28 Cherokees van de Nationale Luchtvaart School PH-NLS, NLT en NLU en de Pa-30-160 PH-GAS welke op dat moment bij Schreiner in gebruik was. Daarnaast onder andere Aero Limburg met de Cessna C-150F PH-ALS en de CF.172E PH-AZL, de PH-SAC een Pa-22-108 Colt vanuit Hilversum, de PH-GAL een Piper L-18C Cub vanuit Gilze-Rijen, de PH-BGA Piper Pa-23-160 Apache uit Amsterdam en de PH-VCT Pa-28-140 Cherokee van de Vliegclub Teuge.


OO-JDB Siai S.205                                                                                                             (Rotterdam, 15 juni 1967)

De uitslag van de Nederlandse Rondvlucht 1967 was:


PH-XAN Jodel Dr.1050 Sicile Record, winnaar van de Nederlandse rondvlucht 1967                      (Rotterdam, 15 juni 1967)

Deelnemerslijst Nederlandse Rondvlucht 1967:

OY-AMR Druine D.31 Turbulent                                                                                               (Rotterdam, 15 juni 1967)

foto's: archief Wim Zwakhals

Bronnen: Airnieuws archieven, Avia
Wim Zwakhals, december 2016